Skip to content

Qvalify fortsätter att utveckla nya, innovativa tjänster. Efter framgångarna med revisionsportalen Quno presenterar Sveriges ledande certifieringsorgan ytterligare ett unikt koncept: Q-dac, som är ett komplement till traditionella revisioner.

Q-dac står för Qvalify Digital Audit Concept, vilket kortfattat är ett smart sätt att använda digital teknologi för att genomföra revisioner på plats hos dig som kund – utan att vår revisor närvarar fysiskt.

Vid en Q-dac revision kommer inte revisorn till er. Istället skickar vi ett headset som inkluderar en liten dator med ett 4G-modem, en videokamera, en liten bildskärm placerad strax under ena ögat samt en inbyggd högtalare. Med enheten på huvudet går sedan en person från er organisation runt på arbetsstället och visar allt som revisorn behöver se, via en livesänd video.

Tryggt, tidseffektivt och klimatsmart

Den tydligaste fördelen med Q-dac är att revisioner kan utföras även då en revisor inte bör eller får besöka arbetsstället. Ett aktuellt exempel på detta är risken för Covid19-smitta. Med Q-dac kan revisionen ändå genomföras – med maximal trygghet.

Ytterligare fördelar med Q-dac är att revisioner på avlägsna arbetsställen kan genomföras utan att revisorn behöver resa långa sträckor. Förutom tidsvinsten är detta också klimatsmart.

Hur går det till i praktiken?

Om revisorn initierar att revisionen ska utföras med Q-dac (vilket är ett komplement till traditionella revisioner) planeras detta tillsammans med övrig information. Någon dag innan revisionens genomförande skickas huvudenheten inklusive instruktioner till arbetsstället, så att den som ska delta vid revisionen hinner öva på användningen av headsetet. Enheten – RealWear HMT-1 – är röststyrd vilket kan kännas lite ovant i början, men innebär samtidigt att båda händerna hela tiden är fria.

Likt en traditionell revision

Headsetet är konfigurerat med de appar och funktioner som krävs för att kommunicera via revisorns dator. Det är bara att starta enheten med en knapp och sedan muntligt ange en kod. När headsetet är anslutet till datorn via Internet, deltar revisorn aktivt under livesändningen. Revisorn styr exempelvis rundvandringen genom dialog, likt en traditionell revision.

Den högupplösta mikroskärmen på headsetet (vilken uppfattas som en 7-tums surfplatta eftersom den sitter så nära ögat) visar den bild som revisorn har i sin dator, vilket underlättar samspelet under revisionen.

När revisionen är klar skickas enheten tillbaka och efterföljande rapportering, avvikelsehantering och godkännande sker som vanligt via Qvalifys unika revisionsportal Quno.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Q-dac – hör av dig till Peter Landin på telefon 031-390 90 01 eller maila peter.landin@qvalify.se

Fakta

Enhet: RealWear HMT-1 (www.realwear.com)

Programvara: Acty Glasses (www.acty.com)

Distribution: Enheten skickas med PostNord eller annan speditör enligt överenskommelse.

Back To Top
Samtyckesbanner för cookies av Real Cookie Banner